Monday, July 12, 2010

IMBASAN Lapuran JURI Bakat MUda Sezaman 2006

Telah menjadi kelaziman, apabila berlaku pertandingan bakat muda sezaman, perkara utama yang menjadi perhatian adalah ‘siapa yang akan menang’, terutama sekali ‘siapa yang akan menjadi pemenang hadiah utamanya’. Namun, bagi pertandingan tahun 2006, ‘hadiah utamanya’ tiada siapa yang beroleh kemenangan. Kesannya, banyak pihak yang tidak merasa puas hati, tertanya-tanya dan malah ada yang kecewa, kerana hadiah tersebut sepatutnya ‘ada pemenangnya’. Tetapi sebaliknya para juri memberi hadiah khas iaitu ‘hadiah juri’ kepada lapan orang peserta serta dua ‘hadiah bina’. Hadiah-hadiah tersebut sekadar untuk memberi perangsang untuk menimbulkan suatu kesedaran dan berharap agar pelukis yang dipilih dapat membina sesuatu untuk kemajuan senilukis Malaysia itu sendiri. Sikap sebegini yang perlu disedari oleh pelukis agar mereka tidak menganggap bahawa pertandingan ini hanya sekadar ‘pertandingan’ untuk mengaut keuntungan semata, tetapi ia sebagai petanda kepada maju mundurnya pembangunan senilukis Malaysia.

Ingin ditegaskan bahawa pertandingan bakat muda bukan sekadar untuk membentuk status individu, tetapi yang lebih penting adalah bagaimana seseorang pelukis itu dapat mencadangkan sesuatu yang lebih bermakna dalam membentuk perubahan senilukis Malaysia itu. Adalah amat malang jika seseorang beranggapan bahawa pertandingan bakat muda hanya sekadar untuk mencari ‘pemenang’ atau mengejar hadiah untuk dimenangi, tetapi dari segi perkembangannya berada dalam situasi yang lama. Para juri ingin melihat kepada suatu perubahan daripada pameran pertandingan yang terdahulu. Yang mana bukan hanya untuk melihat hanya kepada ‘style’ atau rupabentuk baru, tetapi kepada suatu perubahan pemikiran serta proses intelek dalam melonjakkan ‘perkara’ yang lama kepada yang baru. Ini merupakan perkara utama yang dititik beratkan. Ia bukan menang atas gaya dan populariti pelukis atau beberapa kali kerap seseorang itu membuat pameran tetapi, ia dilihat atas inovasi dan perancangannya sebagai seorang pelukis kepada masa hadapan.

Oleh hal yang sedemikian, para juri telah bersepakat pertandingan tahun 2006 tidak mempunyai ‘impact factor’ yang mendokong kepada persoalan inovasi serta perancangan kepada kemajuan senilukis dan pertandingan bakat muda itu sendiri. Ia sekadar suatu pameran senilukis yang lazimnya berlaku dalam mana-mana pameran yang berada sekarang. Tahap pemikiran pelukis yang menyertianya masih berada dalam kefahaman atas status gubahan fikiran formalistik. Dimana suasananya agak pasif tanpa penerokaan dan kajian yang memungkinkan kepada cadangan–cadangan yang baru. Soal pemikiran dan kajian terhadap intipati makna kurang diberi perhatian. Disamping para juri juga tidak dapat melihat suatu lonjakan kepada perubahan penerokaan walaupun pada persoalan ‘medium’nya.

Telah menjadi harapan negara serta peranan balai senilukis negara untuk melihat suatu kemajuan dan fungsi senilukis agar berada kepada tahap yang lebih mencabar dan bersifat global. Dalam proses ini, tanggung jawab pelukis dan institusi seni begitu besar dan perancangan perlu diolah dengan rapi. Pelukis muda malaysia harus mampu dalam mengeluarkan pandangan serta berupaya mencadangkan sesuatu yang lebih menarik bukan saja dari segi pengolahan teknik, malah berupaya membawa suatu perubahan pemikiran samada dari segi mediumnya, bahasanya dan seterusnya dari segi konteks suasana senilukis itu sendiri. Pelukis muda malaysia harus lebih berani atas kesempatan yang ada untuk menerokai peluang-peluang yang lebih mencabar dalam waktu kini, untuk menghasilkan karya yang lebih penting, bukan sekadar untuk melihat atas kepentingan komersial yang hanya memberi santapan pada golongan elitis dan berada saja. Tetapi yang lebih penting adalah dimana para pelukis dapat membina suatu kedudukan seni di malaysia yang lebih dinamik terutama terhadap persekitarannya. Oleh itu, pelukis malaysia perlu membuat kajian dan perencanaan yang lebih mendalam dalam setiap perancangan pengkaryaannya supaya ia dapat merubah suasana senilukis kini kepada perkara yang lebih mencabar dan bermakna.

Dalam hal ini, pihak juri merasakan perkataan ‘pertandingan’ tidak perlu digunakan lagi, kerana ia tidak bersesuaian pada konteks semasa dan harus digantikan kepada suatu penganugerahan yang lebih merangsang kepada proses intelek, komunikasi dan isu terkini. Penganugerahan itu mungkin bersifat ‘grant’ atau ‘research award’ yang mana pelukis yang berjaya perlu menunjukan sesuatu yang penting dari hasil penyelidikan atau dokumentasinya, supaya ia dapat dimenafaatkan oleh pihak balai senilukis negara serta masyarakat umum. Perkara ini dibangkitkan supaya para pelukis yang menyertai pertandingan ini pada masa akan datang tidak lagi mempunyai suatu persepsi yang mudah dan hanya bertujuan untuk ‘menang’. Para pelukis harus sedar bahawa ‘pertandingan’ ini bukan sekadar untuk mencuba nasib atau untuk berseronok berkarya tetapi mereka harus lihat ada perkara yang lebih penting untuk perhatikan.

Maka tidak heran, daripada kajian pihak juri melalui ulasan-ulasan para juri terdahulu melalui katalog pertandingan bakat muda, rata-rata mengatakan bahawa kualiti pertandingan tersebut begitu mengecewakan dari semasa kesemasa samada secara terus terang atau berkiasan. Lanjutan dari kajian tersebut, para juri kali ini bersepakat bahawa, jikalau perkara yang sedemikan tidak menampakkan perubahan dan menafaatnya, maka eloklah pertandingan bakat muda sezaman dimansuhkan. Atau dalam ertikata lain ditukar konsep pertandingan tersebut sebagaimana apa yang telah dinyatakan seperti di atas. Pihak balai senilukis negara harus memikirkan secara mendalam dan lebih ‘serious’ kepada suatu formula atau format baru untuk menilai ‘pertandingan’ atau penganugerahan ini pada masa akan datang.

Pihak balai senilukis Negara perlu mempunyai objektif yang jelas serta kearah mana hasilnya pertandingan tersebut untuk dibentuk. Balai senilukis negara perlu membuat perancangan semula akan penganugerahan ini, dengan mengambil kira faktor semasa serta kedudukan senilukis malaysia itu sendiri. Tidak dinafikan pihak juri berpendapat bahawa ‘petandingan bakat muda sezaman’ adalah suatu platform yang amat penting bagi melihat arah tuju senilukis malaysia untuk bergerak dengan perkembangan yang ada. Namun usaha ini perlulah dilakukan mengikut kepada perubahan senilukis itu sendiri samada dari perspektif tempatan atau dari ruang lingkup antarabangsa. Oleh yang demikian perkara tersebut bukan sahaja terletak kepada peranan balaisenilukis negara sahaja, ia juga bergantung kepada institusi-institusi pengajian seni untuk bersama membentuk suatu perancangan yang lebih dinamik serta mempunyai mekanisma tertentu kearah pencapaian dan mertabat senilukis Malaysia itu sendiri.

Mohd Nasir Baharuddin.
Selaku Ketua Pengadil

No comments:

Post a Comment